kurkleer vegan variant op echt leer

Vegan leer, kurkleer en ananasleer wat is het?

Logo imitatieleer & echt leer

Het logo van imitatieleer wordt weergegeven door een soort diamantvorm, dat van leer als een koeienhuid.

logo vegan leer logo echt leer

Imitatieleer

Imitatieleer komt van ver. Eerder was imitatieleer gemaakt van een glimmende, makkelijk beschadigend, plastic-achtig materiaal. Het was hoofdzakelijk gemaakt van PVC, niet het meest milieuvriendelijke materiaal.

Maar er is een hoop veranderd de laatste jaren op vegan leer gebied. Er is veel onderzoek gedaan naar betere en mooiere alternatieven van leer.

En er wordt steeds meer leer gemaakt van planten en fruit. Nog niet alles is even goed te verwerken in tassen en mode, maar een aantal hebben zich al weten te vestigen als prima vervanger van leer. Bijvoorbeeld ananasleer, kurkleer en appelleer.

De eerste twee zijn materialen die ik zelf veel gebruik in mijn atelier voor het maken van tassen en accessoires.

Vegan leer: kurk

Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.

Het kurkleer dat ik gebruik komt uit Portugal. Portugal is rijk aan kurkbomen niet voor niets wordt daar veel kurk geproduceerd. Kurk is samengesteld uit dode cellen die zich ophopen op het buitenoppervlak van de kurkeik (Quercus Suber) die voornamelijk groeit in de regio’s Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika. Portugal bezit 34% van alle kurkbossen.

Elke negen jaar wordt de bast van de boom gehaald. Dit is een proces dat gebeurd zonder dat de boom daar schade van ondervindt. Sterker nog elke keer dat de schors van de boom gehaald wordt, neemt de boom extra carbon dioxide op dat weer goed is voor ons leefklimaat.

Bomen waar de schors regelmatig van wordt verwijderd nemen drie tot vijf keer meer carbon dioxide op dan bomen waar de schors niet van geoogst wordt. Omdat alleen de schors geoogst wordt hebben de bomen zelf niets te lijden.

Filmpje waarin kurk schors geoogst wordt.

Vegan leer: ananas

Ananasleer wordt gemaakt van vezels van de bladeren van de ananasplant. Deze bladeren worden niet gebruikt bij de ananasoogst.

Nadat de bladeren van de vezels zijn ontdaan, kan de overgebleven biomassa worden gebruikt als voedingsrijke natuurlijke meststof of als biobrandstof, zodat er niets verloren gaat.

De vezels worden vervolgens ontvet en ondergaan een industrieel proces dat de basis vormt van het ananasleer. Daarna krijgen ze een afwerking dat voor de leerachtige uitstraling zorgt. Bron: Pinatex

Ananasleer is een zacht en flexibel materiaal dat viltachtig aanvoelt aan de achterkant. De voorkant heeft door de coating een gladder oppervlak en is waterafstotend. Het is verkrijgbaar in ongeveer 15 kleuren welke onderling ook weer mooi te combineren zijn. Zelf heb ik op dit moment 12 kleuren op voorraad.

Meer weten over de verschillende soorten vegan leer? Dit is een informatief stuk over vegan leer.

Wat betekenen vegan en dierproefvrij eigenlijk?

Alhoewel de twee termen veel met elkaar te maken hebben, is er toch een klein verschil.

Vegan betekend dat het product – leer – geen dierlijke ingrediënten heeft. Dus in vegan leer en kleding bijvoorbeeld zit geen bont, leer, wol, angora, exotische huiden, mohair of zijde verwerkt.

Dierproefvrij is een term die vaak gebruikt wordt in de cosmetica. De term houdt in dat de producten niet getest zijn op dieren, niet door de producent en niet door derden.

Vegan producten zijn bijna altijd ook dierproefvrij. Heel soms kan het zijn dat cosmetica gepromoot wordt als vegan, maar toch getest wordt op dieren.

Onderhoud vegan leer

Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer.

Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek. Voor meer tips zie het uitgebreide blog over onderhoud van leren tassen.

Een goede spray tegen vuil en regen werkt ook goed op vegan leer.

Extra tips voor imitatieleer

Zonlicht kan de kleur behoorlijk vervagen. De beste tip is dan om vaseline te gebruiken. Smeer je tas licht in met vaseline. Dat werkt als een soort zonnebrand en houdt je tas of jas ook zacht en ze zal minder snel uitdrogen.

Als je imitatieleren tas afbladdert of scheurtjes krijgt, dan kun je daar Magic Mender voor gebruiken. Volgens mij een Amerikaans product. En het werkt ook goed op echt leer.

Magic mender

Wist jij al van deze mooie materialen en het gebruik ervan voor tassen? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd.

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Dank je wel Maja, het is ook een mooi product om mee te werken. Fijn dat je het leuk vind om te lezen! Monique

  —-

  Zo fijn te lezen dat je ook vegaleer gebruikt voor jouw tassen. Ik weet niet zo veel over vegaleer en het onderhoud en over hoe sterk het is. Ik waardeer het enorm dat van jou te horen met al jouw ervaringen met dit materiaal. Maja.

  12 super tips om echt leer te herkennen

  Gratis catalogus Hip tassen

  gratis e-book welke tas past het beste bij jou