Visleer tas, is pas echte luxe
Visleer en visleer tassen, zoals je wellicht al weet, ben ik er een enorme fan van. Vorig jaar al ben ik serieus begonnen vooral zalmleer en leer van zeewolf te verwerken in tassen. Toen schreef ik er ook een blog over. Het is zo’n geweldig product, sterk, sterker dan runderleer door de kruisende vezels, het is natuurlijk een restproduct, het heeft prachtige patronen en vormen en het wordt duurzamer geproduceerd dan de meeste leersoorten. Fantastisch om te gebruiken in en op mijn handgemaakte en unieke tassen.
Eigenlijk kan ik nog wel meer redenen verzinnen waarom je voor een visleren tas zou moeten gaan. Oke een paar nog. Je kunt de prachtige structuur van de schubben nog zien. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten afwerking, glad en open structuur. En in de meest fantastische kleuren. De uitstraling van visleer en visleren tassen is erg luxe, grote merken hebben het inmiddels ook ontdekt en maken er hun producten van. Toch zijn er nog weinig mensen bekend met visleer en dat is waarom je met een visleren tas zeker iets unieks in handen hebt.
IJsland visleer land
Goed dat zijn een aantal van de redenen waarom ik het zalmleer, baars en zeewolf zo’n fijn visleer vind. Je kunt het zelf looien, maar dat is behoorlijk intensief. In Nederland kan ik het bij een aantal leveranciers kopen, maar het is toch veel leuker om zelf eens te gaan kijken in de fabriek waar het allemaal bewerkt wordt? Die trip bracht me naar IJsland. Echt niet het eerste land dat in mij opkomt om naar toe te gaan, ik hou helemaal niet van de kou, maar het was de moeite waard.
Alles is mooi in IJsland, behalve het weer
Op zondagmiddag vlogen Peter, mijn man, steun en toeverlaat, en ik naar Reykjavik voor een paar dagen. Met de huurauto reden we na drie uur vliegen door naar onze eerste bestemming waar we gelijk in een hot tube belandden. IJsland is prachtig, de natuur en verschillende landschappen zijn geweldig, behalve het weer dan, voor mij tenminste.

Uitleg van Silla over zalmleer.
Bezoek aan de visleer fabriek
De woensdag was gepland, nadat ik weken eerder al een afspraak had gemaakt, voor een bezoek aan de fabriek. Een tocht van een goed uur vanaf de locatie waar we de dag ervoor heen gereden waren. Om 10.00 uur werden we opgevangen door Silla waar ik in de tijd voor ons bezoek contact mee had. Na de koffie kregen we van haar een rondleiding door de fabriek waar de vellen tot echt leer bewerkt worden. Het is een familiebedrijf en een belangrijke werkgever in dit deel van het dunbevolkte land.
Noorse zalmvellen
Natuurlijk kregen we het hele proces te zien. Gek genoeg wordt de meeste zalm die in IJsland gevangen wordt naar Japan geëxporteerd. In zijn geheel. De zalmvellen die hier gebruikt worden komen uit Noorwegen. Ze worden dus aangeleverd en in IJsland verwerkt. Nadat de vellen schoongemaakt zijn, worden ze gekleurd in een soort wasmachines.

Zalmleren vellen spannen om te drogen
Vellen op spanning brengen
Na de kleurwassing spannen medewerkers de visleer vellen handmatig op grote platen zodat ze kunnen drogen en gelijk mooi recht en strak opdrogen. Dit geeft voor de verwerking in tassen het mooiste resultaat. Daarna kunnen ze nog een laatste afwerking krijgen. Bijvoorbeeld een gladde afwerking waardoor je de schubben nog wel ziet maar niet meer voelt. Ze worden door warmte bedrukt met een folie of ze worden gesprayd met een kleurtje.
Dat laatste hebben ze speciaal voor ons nog even laten zien. Dit gaat allemaal handmatig. De kleuren worden door een verf/kleuren specialist gemengd. Zodra die erop zit en enigszins droog is, moet de warmte plaat een machine in om de verf nog fixeren.

Zeewolf visleer vellen schalmen
Ook visleer wordt geschalmd
Mocht het zijn dat de vellen nog wat te dik zijn of niet allemaal van dezelfde dikte zijn, dan staat iemand elk visleren vel handmatig door een schalmmachine heen te halen. Dit is wat ik zelf ook met het runderleer doe als er meerdere naden op elkaar moeten. Alleen zij doen hem helemaal voor een gelijkmatig vel.
De zalmvellen die ze speciaal voor ons hebben gesprayd kregen we na afloop mee. Superleuk! Deze ga ik zeker binnenkort verwerken in een nieuwe tas.

Winkelvoorraad zalmleer en zeewolf
Helemaal los…
Na afloop heb ik nog even flink uitgeleefd in de shop waar een ruime keus hing en heel veel kleuren en afwerkingen. En ik heb ook nog twee IJslandse schapen vellen meegenomen. Ik maak steeds meer tassen waar visleer in verwerkt wordt of die helemaal van visleer gemaakt worden. Bij thuiskomst kreeg ik gelijk weer een opdracht voor een handgemaakte visleren tas in zwart zalmleer. Dit had ik niet meegenomen dus daar meteen een flinke order voor geplaatst.
Ik ben een enorme ervaring rijker, erg onder de indruk van IJsland en de mensen daar en super blij met mijn nieuwe voorraad voor nog meer juweeltjes van visleren tassen op maat gemaakt!
Jij kunt ze ook bestellen
Er is dus weer genoeg om even vooruit te kunnen. Mocht je ook een unieke handgemaakte visleren tas willen laten maken, neem dan contact met me op. Het is ook mogelijk om kleine aantallen zalmleer, gevlekte zeewolf of baars vellen te bestellen, vraag bij interesse maar naar de prijzen en kleuren.
In een volgend blog lees je nog iets meer over de verschillende vissoorten die het meest gebruikt worden en hun eigenschappen.

Weet jij wat dit is?
Oh… en weet jij wat dit is?
Op de boven verdieping was een looier aan het werk die vooral experimenteel bezig was. Hij looide alles wat je maar kunt looien. Er werd hem zelf een keer gevraagd huid van een mensen hand te looien. Alleen dat ging hem te ver. Maar niets was hem dus te gek. Een tas van schapenvacht gecombineerd met de uiers van een koe als bodem van een tas…
De looier heeft dit ooit gelooid, er werd mij gevraagd of ik wist wat dit is, maar ik kon niet zeggen wat het was. Misschien weet jij het?