Visleer, ik hoor het je al denken,… Is dat leer?

En ruikt dat niet heel erg naar vis? Ja visleer het bestaat echt en het is een fantastisch materiaal! Tot een jaar of twee geleden had ik er nog nooit van gehoord, maar na het zien van de mogelijkheden en wat er met visleer allemaal kan, ben ik helemaal om. En nee het ruikt echt niet naar vis.

Ook ik dacht dat het niet sterk genoeg zou zijn, maar jemig…. Het is super sterk, er wordt zelfs gezegd dat het door de natuurlijke cross-fiber structuur sterker is dan koeienleer. Het enige ‘probleem’ met visleer is dat je er zoveel van nodig hebt als je er echt iets van wilt maken en het redelijk aan de prijs is.

Visleer indrukwekkend

Ik zag ooit een tas gemaakt van visleer en was erg onder de indruk van het resultaat. Maar het duurde nog anderhalf jaar voordat ik er echt wat mee ben gaan doen. Gek genoeg vallen veel dingen ineens samen als het iets blijkt te zijn waar je wat mee moet gaan doen. En dat gebeurde bij mij ook met visleer. Ik vind het geweldig om ook met andere leersoorten te werken of te verwerken als detail in het meer traditionele koeienleer. Alhoewel ook daar onuitputtelijke mogelijkheden in zijn.

Over dingen die samenvallen gesproken

Het idee om eens een tas te maken met visleer begon vaste vormen aan te nemen toen ik daarna zoekend op internet een workshop visleer looien had gevonden waar ik later aan deel genomen heb. Hierover heb ik ook een blog geschreven. En een week later op de Dutch Design Week in Eindhoven tegen een winkeltje aanliep waar visleer verkocht werd en terplekke op eenvoudige manier kleine vellen vishuid werden gelooid. Over dingen die samenvallen gesproken…

IJslandsleer

In dat kleine winkeltje wordt leer van het IJslandse merk Atlantic Leather verkocht en die wordt gezien als dè visleer leverancier. Het was alsof ik een snoepwinkel binnen liep. Je wordt heel hebberig van zoveel moois! Er hing een enorm assortiment vellen van de mooiste kwaliteit en de keuze in mogelijkheden is zo groot! Zalmleer, Zeewolf en Tarbot zijn de vissoorten die daar het meeste hingen. De kleuren en vooral structuur is zo mooi! En dus ging ik een uur later naar huis met drie prachtige vellen leer en stuiterend van enthousiasme over wat ik er van zou maken.

visleer tas met zalmleer

Dit was de eerste tas die ik maakte van vis, dit is zalmleer.

Deze tassen zijn echte paradepaardjes

Inmiddels heb ik twee tassen gemaakt met een mooi opvallend deel van visleer. En aan de reacties en opdrachten te zien is het iets dat goed aanslaat. Visleer heeft een prachtige luxe of juist een stoere uitstraling, maar geeft ook een opvallende en bijzondere look. Ik heb een hele partij visleer ingekocht en ga daar de komende tijd veel mooie dingen van maken. Ook mag ik optreden als distributeur van visleer. Het is dus mogelijk om leer bij mij in te kopen in kleine aantallen.

visleren tas zeewolf

In deze tas is spotted wolffish gebruikt, zeewolf. Speciaal mogen maken als opdracht.

Milieuvriendelijk visleer

Visleer dat uit China komt is altijd chemisch bewerkt, het is daardoor goedkoper maar ook minder goed voor het milieu en zeker minder mooi. Ik heb een paar vellen uit China laten komen om te proberen, maar die vellen ga ik niet verwerken in mijn tassen. Het verschil is echt heel groot. Dit IJslandse visleer is een duurzaam product omdat het een bijproduct is, net als de meeste dierenhuiden trouwens, maar het wordt ook zo milieuvriendelijk geverfd met de minste chemicaliën. Vele soorten worden zelfs helemaal op natuurlijke manier gelooid en geverfd. Dat wordt dan weer gedaan met olien en de kleuring met de bast van bomen. In IJsland doen ze dat vaak met de Mimosaboom in Nederland met wilgen- of eikenbast.

Visleer kleurnuances

Verschillende soorten vis op verschillende manieren gelooid en gekleurd.

Vraag mij naar de mogelijkheden voor een visleren tas of om visleer te bestellen.

Gerelateerde artikelen:

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Dank je wel Ingrid, Monique

  Wat een leuke blog over vissenleer, Ingrid

  Mooi hoe je opgaat in je passie Monique! En dat je door te doen ontdekt wat wel en niet bij je past. Boeiend om te lezen welk een handenwerk er bij het maken van een tas komt kijken! Dan krijg je natuurlijk wel iets heel speciaals! Bij de koe kreeg ik meteen een associatie met een te gekke, exclusieve, one of a kind koeienlederen tas!! Maak je ook tassen van koeienleer? Blijf genieten van je passie en het schrijven van beeldende verhalen:) Danielle

  clutch-tasje-struisvogelprint-zebraprint-min

  Wat leuk dat je hier op reageert en voor je compliment. Ja ik maak zeker ook tassen van koeienleer. De meeste trouwens. Ik gebruik veel mooi glad leer of met een kleine structuur erin, maar ook koeienleer met de haren, bont dus. Erg mooi leer allemaal. Dit is een voorbeeld van een klein tasje met bont en gladleer gecombineerd, maar zoals je al gelezen had, maak ik vanalles. Fijne avond, Monique

  Hoi Eveline,

  Leuk dat je reageert. Een vis is niet het eerste inderdaad waar je aan denkt bij leer, maar het is echt een mooie, luxe variant.
  Als je bedenkt, is dit best bijzonder. Nooit aan gedacht dat je vis ook op deze manier kan gebruiken. Eveline
  Ja leuk he? Het is ook niet het eerste waar je aan denkt als je een vis ziet, maar het is super sterk en wordt steeds meer gebruikt. Monique
  Grappig, ik had er nooit bij nagedacht dat visleer op deze manier bestond :) Femke
  Visleer kan dat allemaal hebben Helmi en dat is ook zo verassend aan het materiaal. Het is super sterk. En hoe het voelt ligt een beetje aan de afwerking. Een aantal hebben de zeg maar ruwe afwerking, dan voel je de ongelijkheden en de schubben. Maar het is wel zacht. En een aantal zijn zo bewerkt dat het oppervlakte helemaal glad is, maar je nog wel de structuur van de schubben ziet. En dan is het vaak wat stugger.
  Mocht je het in het echt willen voelen en zien, dan kan ik altijd een stukje naar je opsturen. Monique

  Het lijkt me een heel apart materiaal dat visleer. Ik heb er nog nooit van gehoord. Ben wel benieuwd naar hoe het aanvoelt en hoe dit in het gebruik is. Zeker bij een tas die ik dagelijks gebruik kan ik nogal “ruw” zijn. Hij moet in de fietstas, over mijn schouder door weer en wind en er moet soms nog wel het een en ander meegenoemen worden. Helmi

  Dank je wel Willy. Ga snel weer nieuwe mooie maken heb een hele voorraad visleer nu. Monique

  Fantastisch, mooie combinaties. Ben benieuwd naar de volgende creaties. Willy

  12 super tips om echt leer te herkennen

  Gratis catalogus Hip tassen

  E-book Welke tas past het beste bij jou?