Wat een feest was het dat ik mee kon doen met een workshop visleer looien op een natuurlijke manier.

Ik was al een tijdje op zoek naar visleer in het algemeen. Eerder al had ik ergens een tas gezien gemaakt van visleer en vond het geweldig. Tijdens een zoektocht op het internet kwam ik een leuke workshop visleer looien tegen. De workshops worden gegeven door Adrine Pool, alleen toen ik zocht naar de eerst volgende, stond er nog niets gepland.

Gelukkig had ik snel contact met Adrine en was de datum voor de workshop visleer looien in no-time geregeld, hoe flexibel is dat?

28 Oktober reed ik naar Driebergen voor de grote dag. Het was even zoeken waar ik moest zijn, maar vond uiteindelijk de vrije school waar Adrine ons welkom heette. Na de introductie en uitleg konden we gelijk beginnen met het schoonmaken van de verse vellen zalm die van de viswinkel kwamen.

Heerlijk zo’n geurmomentje

De vis moet zo vers mogelijk zijn en ook goed gefileerd zodat het vel niet beschadigd is. Maar deze vellen voldeden daar zeker aan. En dan begint het… Met je blote handen de vellen uitzoeken en schoonmaken in een sopje. Voor het geurmomentje zoals Adrine zegt.

ontschubben van de visvellen

De voorbereiding voor het echte looien. Het ontschubben van de visvellen.

Hoe ontschub je een vis?

Het looien van vis heeft behoorlijk wat handelingen nodig en is een tijdrovend werkje kwam ik al snel achter. De eerste actie was het verwijderen van restmateriaal aan de achterkant van het vel. De tweede actie vond ik echt leuk, het ontschubben van staart naar kop met een houten spatel of met je handen. Wat fascinerend om te zien hoe de schubben eraf komen en hoe je het vel in alle richtingen kunt trekken! Je gaat ineens heel anders naar een vis(vel) kijken. Dat heb ik trouwens ook met koeien, dan zie ook ineens hele mooie tassen lopen.

looien met de bast van bomen

Looien met de bast van bomen.

Visleer looien op drie verschillende manieren

Vervolgens gaat het velletje weer door een sopje van natuurlijke zeep, opnieuw een geurmomentje. En dan begint het echte werk, het looien zelf. In deze workshop behandelen we drie verschillende methoden. De ene is met olijf- of koolzaadolie, de ander met kokosolie en de meest bewerkelijke is bastlooing.

Omdat die laatste de meeste voorbereiding kost, gaan we daar mee beginnen. Bast looien doe je met stukjes wilgen- of eikenbast en die moeten gekookt worden. Gelukkig had Adrine dat al gedaan voor ons, want dit prutje moet zeker een uur koken en weer afkoelen. En je hebt verschillende sterktes nodig, waarmee je vier weken lang je velletje behandeld.

Tussen de olie varianten zit er uiteindelijk qua kleur niet zoveel verschil, maar bij de bastlooing heeft mijn zalmvelletje een mooi bruinig kleurtje gekregen. Hij is ook iets zachter dan de andere twee.

Niet mijn ding

Er zijn nog veel meer producten waarmee je je visvel kunt looien, maar de methoden met de babyurine en hersenen laat ik graag aan me voorbij gaan. Sommige dingen hoef ik serieus niet te proberen…

Maar goed onze velletjes gingen in een ‘veilig’ mengsel van ei, natuurlijke zeep en olie of kokos olie en dus bastwater. Bewegen/kneden is in het hele proces het toverwoord, tot je vingers niet meer willen. Dat begint al met het mengel van olie, het schoonspoelen en de eind mix waar het visvel doorheen gehaald wordt. Maar eigenlijk begint het dan pas. Het droogproces is nog veel erger.

drogen van de zalmvellen

Drogen van de zalmvellen.

Draaien en kneden en rollen

Je kunt je visvellen in de zon drogen, maar op een regenachtige dag in oktober, was dat geen optie. Om het proces toch een beetje te versnellen gebruikten we een haarfohn de eerste 10 minuten. Daarna moet je het bewegend drogen tot het echt droog is, en geloof me, dat duurt heel lang. Kneden, trekken, oprekken, schuren, rollen alles wat je maar kunt bedenken om de boel bewegend te houden om het zo soepel mogelijk te krijgen. Je kunt het vel dat inmiddels leer is geworden heel goed en lang over een scherpe rand van een houten plaat schuren om het soepel te krijgen.

Dat na al deze bewerkingen en het schuren de vissenhuid er zo uitkomt is echt ongelooflijk en zegt genoeg over de sterkte van het materiaal toch?

Mijn drie visvellen moeten nog even opgespannen worden zodat ze wat rechter en strakker worden, maar daarna zal ik ze zeker gebruiken in een van mijn tassen. In deze twee filmpjes kun je zien hoe het er in de praktijk uitziet als je het visleer gaat drogen.

Na afloop kregen we nog een werkboekje mee zodat we ons huiswerk met de bastlooing in de juiste volgorde zouden doen. Het was een geweldig leuke en leerzame dag, super leuk om te doen, maar of ik zelf vaak zalmvellen zal looien?

Ik heb een mooie verzameling visleer in mijn atelier om te gebruiken in tassen en accessoires. Dat is trouwens IJslands visleer en daar heb ik ook een blog over geschreven. Mocht je interesse hebben in een eigen tas met of helemaal van visleer, laat dan even een berichtje achter.

Gerelateerde artikelen:

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

    Hallo Sandra, graag gedaan, hopelijk heb je wat aan de informatie gehad. Succes met het uitzoeken. Monique
    Hallo Monique, Ik was aan het googelen op viskwekerij en kwam op jouw site. Mocht ik een keer een workshop willen volgen meld ik me. Verder dank en veel succes verder. Sandra.
    Hoi Conny, ja het is super leuk om de vishuiden te looien. Wel heel erg bewerkelijk. Zelf heb ik ook nog een slangenvel die ik soepel moet krijgen, maar ik ben er nog niet achter hoe. Ik ben benieuwd of je de oplossing voor het soepel krijgen van het slangenvel vindt. Zelf heb ik er ook een die droog en stug is. Ik heb als tip gekregen de achterkant een aantal keer in te spuiten met een oplossing van water en een beetje groene zeep. Hij wordt er wel iets soepeler van, maar nog niet genoeg voor mij.
    Monique

    Hallo… wat lijkt me dit ook leuk om te leren…ik ben op deze site uitgekomen omdat ik graag mijn gigantisch groot slangenvel soepel wil maken…maarrrr…ik weet niet hoe..:-)…gr.Conny.
    —-
    Hallo goedemorgen Cathien, Leuk dat je ook aan het visleer looien bent. Ik rook de huiden niet, daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb ze in een mengsel van groene zeep, ei en koolzaad of olijf olie gelooid.
    Groet, Monique
    Hallo. Vandaag ben ik bezig gewest met het rollen, masseren, kneden en uitrekken van een zalmhuid.
    Daarna een poging gedaan deze te roken om beter te conserveren en waterdicht te maken.
    Rook jij de huiden ook? En hoe lang moet dat dan?
    Daar kon ik geen gegevens over vinden.

    hartelijke groet,
    Cathien

    Wat een interessant artikel! Van vissenhuid kun je inderdaad prachtig leer maken.  Ik kan me voorstellen dat de vissers of bedoeienen aan de kust in deze regio dat ook doen of deden. Zover ik weet maakten ze van kamelen- en geitenhuid waterzakken en wiegjes. Maar ik ga nu maar eens op onderzoek uit of ze ook vissenhuid gebruikten. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt! Me over Me travel

    Leuk dat je reageert. Vroeger werd er al wel kleding van gemaakt, nu weer trouwens zie dit artikel. Het is verassend sterk. Ben benieuwd of jij nog meer te weten komt, hou me aanbevolen! Monique

    Nog nooit van visleer gehoord? Je zou denken dat die vellen daar te dun voor zijn? Judith

    Ja grappig he Judith, dat dacht ik ook in het begin, maar het is echt ongelooflijk sterk en voelt echt als leer aan. Monique

    Ik had hier dus echt nog nooit van gehoord, haha. Bijzonder! Ziet er heel tof uit. Daniella

    Leuk Daniëlle, dank je wel. Monique

    Echt waar? Ik heb hier nog niet eerder over gehoord. Het lijkt mij wel een lang en moeizaam proces. Maar dat heb je er waarschijnlijk wel voor over als dit je passie of beroep is. Ik zie het mijzelf niet doen eerlijk gezegd. Nog nooit een tas gezien (of vastgehouden) van visleer. Ik word er zo wel nieuwsgierig naar! Rory

    Leuk Rory, ja het is wel bijzonder visleer en het looien ervan. Dat laatste is te arbeidsintensief om zelf te doen als je er veel van nodig hebt, en dat heb je meestal want de vellen zijn natuurlijk niet zo groot. Maar het was erg leuk om eens te doen. Monique

    Handige tips, de geur moet je er inderdaad wel bijnemen. KMOWebdiensten

    Ik heb daadwerkelijk nog nooit van visleer gehoord, ziet er wel mooi uit maar eigenlijk gebruik ik amper tassen. Janet

    Het is wel heel verrassend, was het ook voor mij, hoe sterk het materiaal is. Je kunt er nog zoveel meer mee. Monique

    Nog nooit gehoord van vis tot tas persoonlijk zou ik het niet dragen ik vermijnd liever dieren producten in men accessoires. Robin

    Dat kan ik me goed voorstellen. Gebruik je helemaal geen leer? Monique

    Ik probeer zo weinig mogelijk maar voor alleen schoenen is leder wel belangrijk. Robin

    Mooi, vind het wel knap hoor, want je moet goed opletten en uitzoeken waarschijnlijk. Hele fijne avond! Monique

    Nooit geweten dat dit bestaat haha. Ik eet geen vlees en vis omdat ik het niet nodig vind om dieren te doden dus ik ben ook niet zo’n fan van deze activiteit, maar als je in de tassenwereld zit kan ik me voorstellen dat dit weer een heel nieuwe vondst is :) Manon

    Leuk bericht dank je wel John. Er volgen meer berichten. Monique

    Mooi om het hele proces van dier tot HIP tas te volgen, en is het vislooien wel een heel apart maar wel een natuurvriendelijk proces. Mooi dat je het deelt, een mooier produkt kan je je niet wensen…! Mooi, leuk en leesbaar geschreven. Compliment en succes. John

    Gaaf dat visleer! Dat is weer eens wat anders als koeienhuid. Wel veel werk als ik het zo lees! Het effect is wel fantastisch! Yvonne

    Dank je wel Yvonne en er zijn nog zoveel andere mogelijkheden, die komen ook nog een keer voorbij.

    12 super tips om echt leer te herkennen

    Gratis catalogus Hip tassen

    E-book Welke tas past het beste bij jou?