Vegan leather? Wat is dat nou eigenlijk?

Vegan leather wil eigenlijk zeggen leer, of een soort leer, waar geen dierlijk materiaal aan te pas is gekomen. 

De laatste tijd hoor je steeds meer berichten over de vervuilende omstandigheden en producten waarmee grondstoffen voor de modewereld geproduceerd worden. Niet alleen leer, maar ook bij de verwerking van katoen en wol worden veel chemische middelen gebruikt. Het is nog best lastig om echt biologisch en duurzaam materiaal te vinden, maar vegan alternatieven voor dierlijke leer varianten komen voorzichtig op de markt. Ik ben er eens ingedoken en kwam erachter dat er een aantal hele leuke opties tussen zitten.

Zoals je waarschijnlijk al weet, vind ik het zelf erg leuk om nieuwe producten uit te proberen. Het visleer dat ik zelf gelooid heb, kun je zeker wel biologisch noemen. Deze zijn volledig gelooid in ei en olie en hebben geen chemische of vervuilende bewerkingen ondergaan. Over het looien van visleer heb ik ook een blog artikel geschreven, heb je die al gelezen?

Er kan dus ook leer gemaakt worden die een niet dierlijke oorsprong heeft, vegan leer. Ik vind het heel verrassend waar nu al leer van gemaakt kan worden. En denk dat jij ook verrast bent als je dit leest…

De ontwikkelingen in vegan leer gaan best snel. Is het mogelijk om van fruit een materiaal te maken dat niet alleen qua uiterlijk verrassend veel op leer lijkt, maar ook zo voelt? Absoluut! En veganleer is een positieve ontwikkeling voor dieren én de natuur. Want bij alle fruitleer soorten worden in het productieproces geen chemicalien gebruikt en is het in de meeste gevallen weer geheel afbreekbaar. Je kunt nu al leer kopen gemaakt van heel veel soorten fruit en zelfs champignons. Ik neem je mee door een aantal van deze soorten.

Maar ik begin met een soort die niet van fruit gemaakt is, kurkleer.

Kurkleer

Kurkleer is makkelijk aan te komen. Van kurkleer heb ik al verschillende portemonnee’s gemaakt en ik vind het een fijn product om mee te werken. Kurkleer is in heel veel kleuren en zelfs met patronen verkrijgbaar. Het voelt zacht aan en is makkelijk te verwerken.

vegan portemonnee in kurkleer

portemonnee in kurkleer

Papier

Ook van papier kan een materiaal worden gemaakt dat ongelofelijk veel lijkt op leer, zowel in uiterlijk als kwaliteit. Het papier wordt gemaakt van 100% natuurlijke vezels afkomstig van kweekbomen en wordt bewerkt volgens een proces dat is te vergelijken met het looien van leer, zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Het Italiaanse bedrijf Uashmama maakt tassen en accessoires van dit materiaal.

Vegan: Het papier wordt gemaakt van 100% natuurlijke vezels

Het papier wordt gemaakt van 100% natuurlijke vezels

Ananasleer

Ananasleer, wel eens van gehoord? Dit leer wordt gemaakt van de vezels van ananasbladen, en is een bijproduct van de ananasoogst. Er is dus geen extra land, water of pesticiden voor nodig. Ananasleer is al wat bekender aan het worden. Het is iets stugger dan echt leer, maar het ziet er heel mooi uit. Een bedrijf dat volop bezig is met ananasleer is Piñatex. Vooralsnog zijn deze erg prijzig, maar ik kan haast niet wachten tot ik er eens iets van kan kopen om te proberen. Inmiddels heb ik meerdere tassen van ananasleer gemaakt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe mooi en eigentijds een (dokters)tas eruit kan zien in dit materiaal.

Vegan: Dit leer wordt gemaakt van de vezels van ananasbladen

Dit leer wordt gemaakt van de vezels van ananasbladen

Appels

Ook appels worden geperst en de resterende vezels bijvoorbeeld na het maken van appelsap, worden gedroogd en gemalen tot een poeder. Er hoeft nauwelijks iets te worden toegevoegd tijdens het productieproces. Van dit poeder wordt dan het leer gemaakt. Appelleer is niet alleen volledig biologisch afbreekbaar zoals alle andere fruitleer soorten, maar ze zeggen ook eetbaar! Het bedrijf dat het appelleer maakt, The Apple Girl genaamd, maakte bijvoorbeeld eetbare polsbandjes voor een festival in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Druiven

Wijnleer zoals dit wordt genoemd, wordt gemaakt van de schil, stelen en pitten van de druif, die overblijven bij het wijn maken. En omdat er wereldwijd jaarlijks zo’n 26 miljard liter wijn wordt gedronken, is er meer dan genoeg restmateriaal beschikbaar voor dit nieuwe ‘leer’. Volgens maker Vegea werken de wijnboeren dan ook graag mee.

Ook heb ik al iets van paddenstoelen leer voorbij zien komen.

Paddenstoelen

Paddenstoelenleer is erg populair geworden. Het ‘leer’ lijkt op suède, maar is nog zachter, ademend én waterafstotend. Voor dit paddenstoelenleer wordt een Chinese paddenstoel gebruikt, de Phellinus ellipsoideus, die zo groot is dat er lappen van 40 bij 20 centimeter uit kunnen worden gehaald.

Het ‘paddenstoelen-leer wordt voornamelijk gekocht door exclusieve modeontwerpers die er onder andere hoeden, horlogebandjes en tassen van maken. In Europa wordt dit leer geproduceerd door het Italiaanse bedrijf LifeMaterials.

Vegan: Het 'leer' lijkt op suède, maar is nog zachter, ademend én waterafstotend.

Het ‘leer’ lijkt op suède, maar is nog zachter, ademend én waterafstotend.

Bananen

En zelfs van bananen is leer te maken.

Op een klein eiland in de Stille Oceaan, Micronesië, bevindt zich ‘Green Banana Paper’, een bedrijf wat vegan leer maakt van het afval van bananenbomen. Zij maken portefeuilles van het bananenleer dat ze zelf produceren.

De vezels van bananenbomen kunnen gebruikt worden om verschillende soorten textiel te maken met ander gewicht en dikte, gebaseerd op het gedeelte van de boomstam waar de vezels uit zijn gehaald. De dikke en stugge vezels komen uit de buitenste lagen terwijl de binnenkant van de boom zachtere vezels geeft.

Op het moment zijn de mogelijkheden met vezels van bananenbomen nog beperkt.

In de video zie je het hele proces; van boom tot portefeuille.

Vegan: Bananenleer wordt gemaakt van de vezels van de bananenboom stam.

Bananenleer wordt gemaakt van de vezels van de bananenboom stam.

Kombucha 

Dit zegt me nog niet zoveel maar ik vond dit over kombucha leer.

In Australië is het onderzoek naar kombuchaleer stevig aan de gang. Op basis van de bacterie die je soms tegenkomt in limonades of groene thee-drankjes, maken onderzoekers als Dr. Peter Musk een dier- en milieuvriendelijk ‘leer’.

De techniek werd in 2003 bedacht door modeontwerpster Suzanne Lee en raakte sinds dan steeds meer verspreid over de wereld. Toch moet er nog steeds veel geëxperimenteerd worden om het materiaal soepeler te krijgen en of het gewassen kan worden voor de kledingindustrie. Kijk eens naar deze video over kombuchaleer.

Ik ben benieuwd, zou jij een tas van Vegan leer overwegen of ga je toch voor de meer traditionele leersoorten?

Ik zou graag eens een Vegan leersoort proberen voor een van de tassen, als je interesse hebt hoor ik het graag!

Wat je misschien ook leuk vindt: Visleer

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Hoi Marion,

  Leuk dat je reageert! Het zijn zeker prachtige materialen. Met een aantal werk ik regelmatig en ik word er ook heel blij van.

  Helaas ben ik druivenleer nog niet in het echt tegengekomen. Dit bedrijf in Italië maakt het https://www.vegeacompany.com. En hier vind je informatie over het proces. Wellicht dat je daar wat verder mee komt?

  Succes hiermee en ook met je bedrijf. Hoop dat als je er wat verder mee komt, je het me wilt laten weten. Ben zeer benieuwd! Monique

  Goedemorgen, Wat een prachtige natuurlijke materialen. Daar wordt ik blij van.

  Zo las ik over het druivenleer. Aangezien wij een wijngaard hebben heb ik interesse in het procedé naar druivenleer.
  Weet jij misschien waar ik meer informatie daarover kan vinden?
  Hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,
  Marion

  Hoi Dineke,

  Nou wat leuk te horen! Dank je wel.
  Ik zag al dat je die stap aan het maken bent. Helemaal leuk.
  Je bent van harte welkom om eens langs te komen. Laat me maar weten wanneer je het beste uitkomt. Monique
  Hoi Monique
  Wat een leuk blog heb je over “ vegan” leer geschreven. Ik zou het leuk vinden om een keer bij je te komen
  Ik wil eigenlijk wat meer met leer gaan werken en misschien kun jij me op weg helpen. Ik ben onder de indruk van je vakmanschap.
  Groetjes Dineke.

  Leuk Lin! Er zijn ook nog genoeg uitdagingen in het echte leer. Maar wie weet ga je er nog eens mee aan de slag.

  Groet, Monique
  Interessante info hoor. Ik hou het nu nog bij het maken van tassen uit leer. Mijn voorraad is nog ruim maar later wil ik toch wel eens de overstap wagen naar gebruik van vegan leather.
  Het ananasleer en het champignonneleer zien er helemaal mijn ding uit ?
  Met creatieve groet
  Lin
  Ja mooi is dat het Danielle? Ik ben al achter paddenstoelen leer aangegaan, maar wat ik gevonden had was nog niet klaar voor productie. Hoop er snel eens wat van te kunnen maken. Monique

  Wat een interessant Blog Monique! Ongelofelijk hoe innovatief sommige mensen zijn! Het leer gemaakt van de paddenstoelen vind ik het mooist. Benieuwd of dit de nieuwe grondstoffen voor de kledingindustrie worden..Danielle

  Gratis E-book ‘Welke tas past het beste bij jouw figuur’

  Gratis catalogus Hip tassen 2018

  E-book Welke tas past het beste bij jou?