Kun je leven van tassen maken?

Laatst vroeg iemand mij of ik rond kon komen van wat ik verdien met Hip tassen. En die vraag krijg ik logischerwijs wel vaker. Veel ZZP-ers hebben het niet al te breed weet ik. De meesten zullen er geen of een heel klein inkomen uit halen. Dat hoeft niet altijd erg te zijn. Soms is het ook gewoon heerlijk om bezig te zijn met wat je het liefste doet en er ook nog voor betaald krijgt. Maar het kan wel eens te weinig zijn.

Het geld dat ik verdien met het maken van al mijn tassen heeft tot nou toe nog geen salaris opgeleverd. Steeds als er weer wat binnenkomt, weet ik weer een leuke opleiding te scoren of ga ik weer helemaal los bij de leergroothandel. Dus nee ook voor mij is het nu nog niet mogelijk om ervan te leven.

Materialen kopen

Maar dat vind ik niet erg. Gelukkig hoeft het ook nog niet. Al moet ik zeggen dat ik het geweldig vind als er een paar honderd euro op mijn rekening staat, daar heb ik dan hard voor gewerkt. Maar ik vind het net zo leuk om weer mooie materialen te kopen. Van de week moest ik voor een opdracht weer even shoppen. Ik heb een prachtig vel donkerbruin crocoprint leer gekocht…. Samen met nog zes vellen en fournituren, dat dan weer wel. Maar ik ben dan ook als een kind zo blij als ik met mijn buit thuis kom.

Als ik de meerwaarde zie

Of toen ik een paar weken geleden een module bij mijn opleiding voorbij zag komen om sneakers te maken. Ja… daar moest ik echt naar toe. Dat vind ik meerwaarde hebben en ik kan de potentie ervan inzien. Trouwens ik vind ze zelf echt helemaal te gek. Het eerste paar heb ik al gemaakt en ik kan je zeggen, dat gaan er meer worden. Hierover hoor je zeker meer. Want hoe cool is het als je sneakers bij je tas passen?!

Kun je leven van tassen maken

Sneakers in dezelfde stijl en materiaal als je tas.

Ik kan wel steeds alles doen wat ik leuk vind

Waarschijnlijk zal het leven van tassen maken beter lukken als je series wilt maken van een of een paar modellen. Als je hetzelfde model in verschillende kleuren maakt, of misschien met een kleine aanpassing als de klant dat wil. Of als je het geluk hebt dat je series aan (grote) winkel(ketens) kunt leveren. Je hoeft dan niet zoals ik voor elke tas het hele proces te bespreken, inkopen te doen, overleg te plegen en nieuwe patronen te tekenen. Maar ja, dat is niet wat ik wil. Ik wil juist steeds nieuwe tassen maken. Nooit een keer precies dezelfde maken en juist goed luisteren naar wat mijn klanten willen en dan pas aan de slag gaan. En ja dat kost dus veel meer tijd, veel meer energie. Maar ik krijg er ook veel energie van. En soms overtref ik mezelf. Afgelopen week heb ik een werkelijk prachtige koffer gemaakt. Nou ja koffertje, echt te leuk! Het is een Masterpiece geworden.

Koffertje in glanzend crocoprint leer hip tassen op maat gemaakt

Koffertje in glanzend crocoprint leer

Dus ja voor mij geldt dat ik er (nog) niet van kan leven, maar ik kan wel steeds alles doen wat ik leuk vind met mijn bedrijf en dat is voor mij heel veel waard. Ben ik gelukkig, zeker, zou ik iets anders willen doen, echt niet!

In dit filmpje zie je hoe een Chanel tas gemaakt wordt. Hip tassen worden op dezelfde manier gemaakt.

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

Wow, dank je wel voor je mooie compliment! Ja ik denk ook dat het wel goed gaat komen. En het klopt dat ik die opdracht voor vier tassen voor een webshop heb gekregen, speciaal voor mannen die hun vrouw – op het laatste moment – een cadeau willen geven. Er gebeuren wel steeds hele leuke en verrassende dingen daar haal ik ook heel veel energie uit. Monique
Ik weet zeker dat als je zó creatief en gepassioneerd bent je uiteindelijk ook je geld ermee gaat verdienen. Het uit zich namelijk niet alleen in prachtige tassen, maar ook in ideeën.  Las ik niet laatst dat je binnenkort 4 tassen gaat ontwerpen en maken voor een webshop die mannen helpt (op tijd) een origineel en romantisch cadeau voor hun lief te vinden? Ik bedoel maar … Gabrielle
Dank je voor je compliment Nathalie. Monique
Leuk dat je je passie hebt gevonden. En wat een leuke artikelen staan er in je webshop! Nathalie
Geluk gaat bovenop alles. Je lijn lijkt me geweldig. Sherry
Dank je wel Julia. Het leuke is dat er steeds heel veel leuke en verassende dingen gebeuren dus ik denk dat het wel goed komt. Monique
Alles heeft zijn tijd nodig. Je lijn is geweldig en wie weet wat je allemaal nog te wachten staat! Julia
Ja hoop ik ook Melissa, komt vast goed. Monique
Jammer dat je nog niet van kan leven. Maar dat kan nog zo komen in de toekomst Melissa
Klopt wat je zegt, en voor nu is dat ok. Uiteindelijk moet er natuurlijk wel geld verdient worden, dus ik hoop dat dat over een tijdje lukt. En ja die sneakers dat is echt heel gaaf. Een ontwerp helemaal zoals je zelf wilt en ze lopen ook nog erg lekker. Monique
Soms moeten dingen niet om geld draaien, maar om plezier en waarde. Dat heb je echt, zoals ik het lees! Btw, het idee van eigen sneakers maken is echt tof! Kevin
Die sneakers zijn echt top, zo leuk om te maken, maar ze zitten ook heel erg lekker! Ik gebruik wel eens leer dat al een eerder leven heeft gehad als de opdrachtgever het wil, maar meestal gaan ze wel voor nieuw, wat ook helemaal goed is natuurlijk. Alles is mogelijk;-) Monique
Oh wat gaaf: je eigen sneakers maken, die dan ook nog eens met je tas matchen! Ooit erover nagedacht om met oud leer (van oude stoelen enz) te gaan werken om de kosten van inkoop te drukken en materialen een tweede leven te geven? Anja
Zeker Lodi, en ik vind het voor nu ook helemaal niet erg, komt vast wel een moment dat het wel lukt om van te leven. Monique
En daar gaat het toch om, doen wat jij leuk vind en als jij het leuk vind, geef je dat door aan anderen en wie weet komt er een tijd dat je er van aan leven. Lodi
Ja Nicole, ik denk dat het uiteindelijk ook wel omslaat naar verdienen. Maar voor nu is het ok en heb ik ongelooflijk veel plezier in het maken en alle opdrachten. Monique

Ik stel me zo voor dat gezien je enthousiasme voor wat je doet, je tassen uiteindelijk vanzelf misschien toch echt wel geld op gaan brengen. Superfijn in ieder geval dat je er zoveel plezier in hebt. Nicole

Oh dank je wel Marjolein! Monique

Prachtig om jouw passie te lezen!! Marjolein

Leuk dank je wel Stephanie, ik blijf lekker doorgaan. Monique

Er zitten echt heel leuke tassen bij, net even gekeken!! En gewoon volhouden en reclame maken :-) Stephanie

Ik ben het helemaal met je eens Lydia, het is een onbetaalbare luxe. Monique

Wauw! Wat goed dat je dit kunt. Geniet van het plezier van maken. Niet moeten is een onbetaalbare kuxe 🍀
Groet van www.haagsgelaiket.com Lydia

Het is geweldig om te doen, en wellicht lukt het nog eens om er wel een boterham aan te verdienen, maar voor nu vind ik het ook ok. Monique

Het lijkt me enorm fijn als je het zo kan doen. Een vriendin van mij maakt ook tassen, maar van gerecyceld materiaal. Voor haar is het ook niet echt mogelijk er van te leven. Felice