Hoe wordt een Hip tas gemaakt?

In mijn vorige blog kon je lezen hoe ik aan veel van mijn buitenlandse klanten kom, Carol is er daar een van. Voor haar heb ik een prachtig rode tas mogen maken, model Maldive. Het is een heel fijne en praktische tas, ik zeg dat niet voor niets, want ik heb hem ook voor mijzelf gemaakt twee jaar geleden in het blauw en je kunt er veel in kwijt. Hij oogt zeer luxe en exclusief.

Toen we op vakantie de tas doorspraken, had Carol nog niet gelijk een vastomlijnd idee van hoe hij eruit moest komen te zien. Daar zijn later verder mee gegaan via de mail toen we allebei weer thuis waren van vakantie. Hoe dat proces ging kun je lezen in mijn vorige blog Buitenlandse klanten hoe gaat dat? 

Gaten in het leer

Dus toen alles besproken was, kon ik gelijk beginnen. Dat was makkelijk deze keer omdat ze een bestaand model wilde hebben de afmetingen ook oké waren. De patroondelen hoefden niet opnieuw getekend en gesneden te worden. Nu hoefde ik alleen nog maar de patroondelen uit het leer te snijden. Dat is wel een precies werkje omdat er vaak plekjes of gaten in het leer kunnen zitten die je niet mee wilt nemen. En als je een print of repeteren patroon hebt, is het soms best wel eens dokteren om het eruit te krijgen en het patroon mooi door te laten lopen.

Dan ga je schalmen

Als de delen gesneden zijn, begin ik eerst met het schalmen van de naden. Schalmen wil zeggen dat je een laagje leer van de onderkant af schaaft/snijd zodat het dunner wordt en de lagen leer mooier op elkaar passen zonder dat ze te dik worden. Voor het schalmen heb ik een machine staan die een scherp ronddraaiend mes heeft. Je kunt de dikte in stellen die je eraf wilt hebben.

Plakken en klemmen Hip tassen

Plakken en klemmen

Plakken!

Vervolgens plak ik de delen die aan elkaar moeten met dubbelzijdig tape aan elkaar zodat het niet verschuift. In leer kun je geen spelden steken zoals bij stof omdat je altijd de gaatjes blijft zien. Verkeerd stikken is dus ook echt een probleem. Op mijn industriële naaimachine naai ik de delen aan elkaar. Dan maak ik de extra versteviging voor de bodem erin en zet ik de voetjes in de tas zodat hij niet direct op de grond komt te staan.

Fijne hengsels

De hengsels heb ik dan al gemaakt. Bij deze tas komen er ronde hengsel aan. Zelf vind ik dat er prachtig uitzien en heel prettig dragen. De kern van het hengsel is een stevig koord waardoor het de mooie ronde vorm krijgt. In het voor- en achterpand heb ik 2 cm gleuven gemaakt waar de lussen doorheen gaan en de hengsels aan bevestigd kunnen worden. Met een stiksel en een holniet zitten ze dan stevig en mooi afgewerkt vast.

ritsen en hengsels voor nieuwe Hip tas

ritsen en hengsels zijn klaar

Ritsen inzetten

En er moeten ook ritsen ingezet worden. Voor de hoofdsluiting stik ik die mee tussen de lagen leer en zet die dan weer vast aan het beleg. Of als het om een rits vak gaat, stik ik ze in het sjabloon waar ook mijn logo op gaat.

Binnenvoering voorbereiden Hip tassen

Binnenvoering voorbereiden met vakken

Binnen voering maken

Dan is de binnenkant aan de beurt. De stoffenvoering voorzie ik van alle vakken alvorens ik deze in elkaar zet en dan stik ik het geheel vast aan het beleg. Die plak ik vervolgens aan de tas zodat alles mooi in elkaar valt.

Kanten verven

Het precisie werk is dan aan de beurt. Het verven van de kanten. Tussendoor heb ik alle kanten die eerder in de tas zitten al gedaan. Nu is het de beurt aan de meest zichtbare buitenste randen. Een tijdrovende klus ook, want de randen moeten natuurlijk allereerst heel strak en recht zijn. Maar ze moeten ook allemaal drie keer behandeld worden. Eerst met een filler om alle kleine ruimtes te vullen, dan de juiste kleur en daarna de afwerk gummy laag om alles mooi te houden.

Maldive en portemonnee Hip tassen

Maldive en portemonnee klaar voor verzending

En dan is er afscheid

Ja dan komt het moment dat je er weer afscheid van moet nemen. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel echt zo. Je hebt er flink wat tijd in gestoken en dan vind ik het fijn als de tas nog even een dag hier kan blijven en ik er naar kan kijken, voordat ze op de post gaat of opgehaald gaat worden. Dat gaat niet altijd, maar als het kan…. Heerlijk.

Neem contact met mij op als jij ook enthousiast geworden bent, en klaar bent voor een bijzondere en persoonlijke tas die aan jouw wensen voldoet.

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

    Oh wat leuk Danielle! Mooi is deze he? Het leuke van er een laten maken is inderdaad dat je ook zelf het proces ziet van het ontstaan van je tas. Als je het leuk vindt, mag je me altijd vrijblijvend bellen hoor om de mogelijkheden doorspreken. Dan weet je een beetje hoe en wat. Monique

    Hee Monique, wat een mooie tas! Ik volg je al een tijdje en ben ook onder de indruk van je mooie visuals. Ik word echt meegezogen in het kiezen, ontwerpen en ontstaan van een tas. Het gaat steeds meer kriebelen om er zelf een te laten maken. Danielle

    12 super tips om echt leer te herkennen

    Gratis catalogus Hip tassen

    Gratis catalogus hip tassen