Onderhoud van je handtas, hoe doe je dat het beste?

 

Een goede handtas is best een flinke investering waar je zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Onderhoud je tas daarom goed. Door het dagelijkse gebruik heeft je tas veel te lijden. Er ontstaan vlekken of ze zal na verloop van tijd waarschijnlijk op een aantal plekken slijten. Maar met deze onderhoud tips blijft je handtas langer mooi!

Onderhoud en vlekken verwijderen uit leren tas

Elke dag starten met een schone handtas? Onderhoud haar dan door elke avond met een droge doek over de buitenkant en met een kledingroller over de binnenkant van je tas te gaan. Zet je tas niet te veel op de grond. De Japanse Marie Kondo gaat in haar boek ‘opgeruimd’, nog verder en maakt haar tas aan het eind van elke dag helemaal leeg en ruimt haar ’s morgens weer opnieuw in. Ik vind dat zelf wel wat ver gaan, maar er zal zeker niets op tegen zijn om het zo te doen. Dit is een stukje uit haar boek. Ik vond het wel leuk omdat hier even te vermelden.

Quote

Je vult je handtas met de spullen die je nodig hebt, zoals documenten, mobiele telefoon en je portemonnee, en hij draagt ze zonder morren, ook al doe je hem propvol. Als je hem neerzet en zijn onderkant over de vloer schraapt, geeft hij geen kik en blijft zijn best doen om jou te helpen. Wat een harde werker! Het zou wreed zijn om hem thuis niet even vrijaf te geven. De hele tijd vol met spullen zitten, ook al word je niet gebruikt, moet zoiets zijn als met een volle maag naar bed gaan. Als je je handtassen zo behandelt, zullen ze er binnen de kortste keren moe en versleten uitzien.

Unquote

Hoe onderhoud je het beste je handtas glad leer

Warm water en zachte zeep, babyshampoo bijvoorbeeld, werkt perfect bij een leren exemplaar.

Toch een vlek op je handtas?

Warm water en zachte zeep, babyshampoo bijvoorbeeld, werkt perfect bij een leren exemplaar. Een stoffen tas maak je het best schoon met alleen water en een zachte doek. Hieronder geef ik je uitgebreidere tips hoe je je leren tas het beste schoonmaakt. Zie ook de video hiernaast.

Gebruik een leerreiniger

Het gebruik van je tas zorgt dat je je tas met enige regelmaat schoon moet maken. En onderhouden tegen vlekken en weersomstandigheden.

Het beste kun je je tas even schoonvegen met een droge zachte doek. De vlek maak je licht vochtig voordat je een klein beetje leerreiniger op de vlek aanbrengt. Doe dit alleen op glad leer of leer met een printje, maar niet op suède. Wrijf de leerreiniger er met ronddraaiende bewegingen in. Laat daarna de tas minimaal 30 minuten drogen. Eventueel kun je nog een leer crème over de plek of de hele tas insmeren. Check wel van te voren even op een minder zichtbaar plekje hoe dat eruit ziet.

Zelf gebruik ik een water- en vlekkenafstotende spray waarmee ik de hele tas in spuit, wel even goed laten drogen.

Zonder leerreiniger

Veeg de tas af met een natte doek. Zorg ervoor dat het doek niet te nat is, daar houdt leer niet van.

Gebruik je vinger of een wattenstaafje om een ​​kleine hoeveelheid zachte zeep op de vlek van je tas aan te brengen. Wrijf er niet te hard overheen. De zachte cirkelvormige bewegingen zullen hun werk doen.

Als je de vlek naar beste vermogen hebt verwijderd, wrijf je met een nieuwe vochtige doek over de vlek om de resterende zeep te verwijderen.

Laat de tas goed drogen voordat je haar weer gebruikt.

Hoe onderhoud je het beste je suède handtas

Als je de vlek met een rubberblok wilt behandelen dan moet de vlek droog zijn.

Onderhoud van een suède tas 

Bij het onderhoud van een suède handtas, ga je iets anders te werk. Als je de vlek met een rubberblok wilt behandelen dan moet de vlek droog zijn. Begin met het poreuze deel van het blok in heen en weergaande bewegingen. Doe dit rustig. Met het gumgedeelte kun je de vlek verder behandelen. Met een borstel verwijder je de resten en kun je het leer weer in zijn oorspronkelijke vorm krijgen. Zie ook de video hiernaast.

Watervlekken

Water lijkt misschien onschuldig, maar kan wel lelijke waterkringen nalaten. Behandel de tas daarom zo snel mogelijk. Dep je handtas droog met een schone doek en laat de tas opdrogen. Gebruik geen haardroger en leg je tas nooit in de zon om het drogen te versnellen. Warmte laat het leder krimpen, terwijl de zon een natuurlijk blekend effect heeft. Is je tas opgedroogd? Wrijf haar schoon met een zachte doek.

Vetvlekken

Een klodder mayonaise op je tas? Wat je ook doet: ga vetvlekken nooit met water te lijf. Dep het vet met een schone microvezeldoek voorzichtig droog en strooi flink wat maïzena of zuiveringszout op de vlek. Wrijf het mengsel zachtjes in het leder en laat een nachtje intrekken. De volgende ochtend borstel je het poeder met een zachte borstel weg. Vetvlekken kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. De meeste kans op slagen heb je als je de vlek meteen aanpakt. Heeft het vet zich al in je tas genesteld? Dan is een professionele reiniging wellicht je enige optie.

Inktvlekken 

Ook inktvlekken pak je het best zo snel mogelijk aan. Controleer dus regelmatig de inhoud van je handtas op lekkende pennen! Een vlek opgemerkt? Meng ontsmettingsalcohol met evenveel lauw water en dip een wattenstaafje in de vloeistof. Wrijf met ronddraaiende bewegingen zachtjes over de vlek, tot alle inkt opgelost is. Laat drogen en breng nadien wat leerconditioner aan om de glans van je tas te herstellen.

Rode wijn

Net toen ik dit blog geschreven had, kreeg ik een “S.O.S.” berichtje van een klant dat er rode wijn over haar tas was gegaan. Maar de oplossing stond hier nog niet bij. Nadat ze mijn adviezen had opgevolgd, was de vlek gelukkig verdwenen.

Dus dit doe je het beste als er rode wijn op je tas terecht komt. Direct met keukenpapier deppen, niet wrijven, met gedestilleerd water afspoelen en laten drogen. Eventueel de behandeling herhalen met alkalivrije zeep. Niet alleen de vlek, maar van naad tot naad behandelen.

Rode wijn uit je tas verwijderen

Rode wijn uit je tas verwijderen

Vlekken in een suède tas

Breng een kleine hoeveelheid azijn aan op een schone doek. Veeg hiermee voorzichtig over de vlek in je tas. Suède kan niet heel goed tegen veel vocht dus gebruik de azijn spaarzaam.

Droog de tas. Gebruik een nieuwe schone doek om het vochtige gedeelte van de tas te deppen. Laat het aan de lucht drogen op een koele, droge plaats. Vermijd de zon of een erg warme plaats. Verwijder alle resterende vlekken met een suède gum. Wrijf zachtjes met de gum over de vlek totdat deze verdwijnt.

Als het gedeelte dat je nu hebt gereinigd er vlak uitziet of textuur mist, breng je met een kleine metalen borstel in een zachte, cirkelvormige beweging de structuur weer terug.

Onderhoud je handtas met een spray. Spuit je tas een paar keer per jaar in een water- en vlekkenafstotende spray, dit zal toekomstige vlekken zoveel mogelijk voorkomen.

Wist je dat elke Hip tas voor zij de deur uitgaat helemaal ingespoten wordt?

Hoe onderhoud je het beste je handtas tegen geurtjes

Heb je last van onaangename geurtjes in je handtas, leg er dan een zakje bakpoeder in of twee theezakjes.

Geurtjes verwijderen

Je kunt je tas ook goed tegen geurtje onderhouden. Als je last hebt van onaangename geurtjes in je handtas, leg er dan een zakje bakpoeder in of twee theezakjes en laat het een nachtje liggen en je zal merken dat het poeder de geur heeft geabsorbeerd.

De vorm behouden

Een handtas goed onderhouden betekent ook, goed opbergen. Om te voorkomen dat je handtas haar vorm verliest, kan je haar het best “opvullen”. De originele vorm behoud je door haar op te vullen met proppen krantenpapier, zakdoeken of toiletpapier .

Je tas behoudt haar vorm het best als je ze plat neerlegt. En bewaar ze in een stoffen zak, die je er bij Hip tassen altijd bij krijgt, of in een kussensloop. Hang je tas nooit zomaar aan een kapstok, maar hang ze aan twee haakjes in plaats van één zodat het hengsel niet gaat vervormen of doorscheuren.

Gun je tas wat welverdiende rust

Een tas die te veel gewicht moet meezeulen, verslijt aanzienlijk sneller. Beperk het gewicht tot een minimum en probeer de inhoud te spreiden. Zie mijn blog over hoeveel je tas mag wegen.

Je kunt beter een extra tas(je) meenemen dan een doorhangend, loodzwaar exemplaar.

Gun je handtas tot slot af en toe wat rust. Probeer daarom voldoende af te wisselen. Heb je nog een excuus nodig om een nieuwe handtas te kopen?

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Fijn dat je wat aan de tips hebt Gabrielle! En goed dat je hem van het haakje hebt gehaald!;-) Monique

  Nooit aan gedacht om mijn tas te vullen! Eigenlijk logisch want je doet het ook voor bijvoorbeeld je laarzen, maar dan met van die houders. Enne … ik heb ‘m meteen van dat ene haakje afgehaald! Gabrielle

  Hoi Willy, leuk! Fijn dat je wat aan de tips hebt. Ze zullen er zeker van opknappen. Monique

  Hoi Monique, fantastische tips , na schoonmaken van mijn tassen ga ik ze opvullen zodat ze mooi in vorm blijven. Nu staan ze er als zoutzakken bij.

  Groetjes, Willy

  Hoi Theodora, Wat een leuke reactie, dank je wel! Jij ook heel veel succes, zie leuke dingen voorbij komen. Monique

  Goedemorgen Monique, Bedankt voor de leerzame tips. Een geweldige blog. Jij bent echt goed bezig! Veel succes verder. Theodora

  Gratis E-book ‘Welke tas past het beste bij jouw figuur’

  Gratis catalogus Hip tassen 2018

  Gratis catalogus hip tassen