krokodillenleer herkennen
Home » Hip tassen kennisbank soorten leer » Hoe herken je echt krokodillenleer? De kenmerken op een rij

Hoe herken je echt krokodillenleer? De kenmerken op een rij

De onderscheidende kenmerken van krokodillenleer op een rijtje

Hoe herken je echt krokodillenleer? Als je een product van krokodillenleer goed bekijkt, kun je duidelijke kenmerken herkennen. Bij grotere artikelen als een tas bijvoorbeeld zijn de kenmerken over het algemeen makkelijker te herkennen. Bij kleine producten zoals horlogebandjes zijn deze veel moeilijker te onderscheiden.

Waarom wil je de kenmerken van krokodillenleer herkennen?

Dit is vooral belangrijk omdat de kwaliteit van krokodillenleer sterk verschilt per soort.

Alligator- en krokodillenleer worden gezien als klassiek leer van hoge kwaliteit. En het is duur. Maar er zijn grote verschillen. Je hebt Kaaimannen, Krokodillen en alligators. Kaaimanleer is een goedkoper leer dan krokodillen- of alligatorleer en komt vaker voor.

Veel producten van kaaimannenleer worden tegen hoge prijzen verkocht als krokodil of alligator. Maar er is ook een verschil tussen een alligator en krokodil. De verwarring komt mede doordat Amerikanen vaak alle krokodillen alligator noemen. En Europeanen de neiging hebben om alligator krokodil te noemen.

Om de kosten te drukken of een hogere winst te maken, gebruiken bedrijven nog wel eens meerdere soorten leer in een tas. Het kan dus goed zijn dat een dure tas een alligator of krokodil aan de voorkant en achterkant heeft en een kaaiman aan de zijkanten. De schouderband kan dan weer van kaaimanleer zijn gemaakt.

Imitatieleer wordt steeds beter en ook moeilijker te herkennen. Sommige prints worden gemaakt door iets over een echte huid te rollen om de afdruk te maken. Een kenmerk van imitatie krokodillenleer is de ruimte/vouw tussen de schalen. Het vlakken patroon noemen we schalen bij krokodillen en ook bij vissen. Die zijn niet zo diep als in echt leer en het patroon is vaak repeterend.

Hoe herken je echt krokodillenleer?

alligator kenmerk navelstrenglitteken

Het navelstrenglitteken is een langwerpige stervorm met daarin een webpatroon. Een duidelijk kenmerk van een echte alligatorhuid.

Kenmerk: Alligator navelstrenglittekens

Het meest onderscheidende kenmerk van alligatorleer is het navelstrenglitteken. De alligator is de enige krokodil die deze eigenschap heeft. Ontwerpers zullen dit deel van het leer dus vaak opvallend in hun producten laten zien om de echtheid van het leer duidelijk te maken.

plooibaarheid kaaiman leer
plooibaarheid kaaimanleer

Kenmerk: Plooibaarheid

Plooibaarheid en duurzaamheid maken de alligator tot een superieur en klassiek leer. Alligator- en krokodillenleer is plooibaar.

Kaaimannen hebben beenplaten in de huid, waardoor de plooibaarheid van het leer veel stijver is. Wanneer kaaimannenleer wordt gekreukt, ontstaan ​​er scheuren tussen de schalen.

kenmerk krokodillenleer, knobbels alligator
kenmerk krokodillenleer? knobbels kaaiman
kenmerk krokodillenleer knobbels krokodil

Kenmerk: Hoofdknobbels

Een andere manier waarop je alligatorleer gemakkelijk kunt onderscheiden, is door de bultjes op de achterkant van het hoofd te tellen. Aan de basis van de kop hebben krokodilachtigen een patroon van knobbels dat uniek is voor elke soort.
  • De alligator heeft een patroon van 2-2-2 knobbels
  • Kaaimannen hebben een patroon van 4-4-2- knobbels
  • Krokodillen hebben een patroon van 4-2 knobbels
Hoe herken je echt krokodillenleer? patroon alligator
Hoe herken je echt krokodillenleer? patroon kaaiman
Hoe herken je echt krokodillenleer? patroon krokodil

Kenmerk: Buikschalen en patronen

De buikschalen van de alligator en krokodil zijn glad en plooibaar. Door deze zachtheid en het homogene karakter van alligator- en krokodillenhuiden kunnen kleurstoffen gelijkmatig in het leer worden opgenomen. De benige afzettingen in de huid van de kaaiman zorgen ervoor dat kleurstoffen niet gelijkmatig worden verdeeld en veroorzaakt rimpels in de buikschalen. Als je vlekkerige patronen in de verf ziet, dan kijk je naar kaaimannen.

De alligator heeft een iets minder gelijkmatig patroon dan de krokodil met enkele onregelmatigheden in de schalen. Zoals gezegd heeft de alligator het navelstrenglitteken en de krokodil niet. Let op de meer gelijkmatige rijen en patronen in de krokodil.

Hoe herken je echt krokodillenleer? haarlijn krokodil

Kenmerk: Krokodil Haarlijn

Het meest onderscheidende kenmerk van krokodillenleer is de gevoelige haarlijn op de buik. Krokodillen hebben op elke schaal een gevoelig haartje dat wordt gebruikt om hun omgeving te voelen. Nadat de huid is gelooid, is het haar verdwenen, maar de porie in elke schaal blijft. Als je goed kijkt kun je deze poriën zien.

Hoe herken je echt krokodillenleer? flank aligator
Hoe herken je echt krokodillenleer? flank kaaiman

Kenmerk: Flankschalen en patronen

De flanken van de alligator hebben dichte schalen van gelijke afmetingen, terwijl de flanken van de kaaiman ongelijke afmetingen en uit elkaar geplaatste schalen hebben.

Mocht je in het bezit zijn van een krokodillenleren tas of accessoire, kun je nu checken of je het echte leer hebt of dat je misschien toch een imitatie variant hebt.