De geschiedenis van beugeltassen en Gladstone Bag

Hoe zijn beugeltassen zo populair geworden?

Tassen met zilveren beugels waren bij Nederlandse vrouwen populair vanaf de laatste jaren van de zeventiende eeuw. De beugeltas werd met een haak aan een gordel of rokband onder het schort gedragen. De tassen hadden meestal een zilveren beugel, maar werden ook van ander metalen gemaakt. En omdat zilver kostbaar was, werd de beugel vaak van moeder op dochter door gegeven. De beugeltassen bestonden in vele vormen en versieringen. Afhankelijk van de heersende mode werd aan de zilveren beugel een nieuwe tas van fluweel damast, zijde of leer gezet. De zilveren beugel met gebreide kralentas, is een uitvoering die pas kort na 1800 ontstond.

Beugeltassen waren gewild

Toen in het begin van de twintigste eeuw de handtas definitief een onmisbaar onderdeel van de garderobe was geworden, werden veel oude beugeltassen vermaakt. De haak verdween en de tas werd voorzien van een kettinkje als handvat. De beugeltassen waren toen zo gewild, dat de oude zilveren beugels werden nagemaakt, maar dan wel voorzien van een ketting en moderne knipsluiting.

beugeltas-geschiedenis-beugeltassen-gladstone-bags

Originele Gladstone Bag

De originele Gladstone-tas werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw en leek op een soort koffer gebouwd op een stijf frame dat in twee afzonderlijke delen kon worden opgesplitst. Het was meestal gemaakt van zeer sterk leer en werd vaak ‘vastgebonden’ met draagriemen die ook van leer waren gemaakt.

Gladstone-tas voorloper van koffers

De Gladstone-tas is ontworpen door leerwinkelhouder J.G. Beard uit Westminster en een fervent voorstander was van William Gladstone, de premier in die tijd die bekend stond om zijn liefde voor reizen en naar wie Beard zijn ontwerp noemde.

Het was de Gladstone-tas waaruit koffers zijn ontwikkeld zoals we die tegenwoordig kennen. Veel items die vandaag worden beschreven en zelfs worden verkocht als ‘Gladstone-tassen’ zijn niet dezelfde als het oorspronkelijke ontwerp van Beard.

Hoewel de Gladstone-tas als typisch Engels wordt beschouwd, was hij eigenlijk gebaseerd op een eerder Frans ontwerp van reistas.

dokterstas-beugeltas-geschiedenis-beugeltassen-gladstone-bags

Gladstone-tas is een iconische tas

De Gladstone-tas wordt al lang beschouwd als de belichaming van modieus reizen en verdient vermelding in iconische boeken en films zoals The Picture of Dorian Gray in 1891 waarin Oscar Wild, verwijzend naar de Gladstone-tas, zegt: ‘Wat een manier voor een modieuze schilder om te reizen. En we kennen allemaal de film Mary Poppins waarin Julie Andrews door de lucht zweeft met in haar ene hand een paraplu en in haar andere hand een Gladstone Bag.

Wanneer is een Gladstone Bag geen Gladstone Bag?

Gewoon wanneer het een ander soort tas of stuk bagage is die de elegantie en stijl van de gecompartimenteerde aktetas mist die het ontwerp van de originele Gladstone-tas vormde. De waarheid is echter dat er nog geen beter, praktischer, aantrekkelijker ontwerp van bagage of draagtas is gemaakt om de originele Gladstone-tas te verslaan of zelfs te evenaren. Maar veel soorten bagage, oud en nieuw, krijgen status en een hogere perceptie van waarde bij mogelijke kopers puur omdat hun naam die iconische woorden ‘Gladstone Bag’ bevat, hoewel hun ontwerp weinig gelijkenis vertoont met het origineel.

beugeltas-geschiedenis-beugeltassen-gladstone-bags

Ambachtelijke vaardigheden maken een Gladstone Bag

Het zijn niet alleen definities die variëren, de Gladstone Bag heeft ook verschillende spellingen, afhankelijk van wie je het vraagt ​​of waar je kijkt. Het vreemdste is verreweg de spelling met koppelteken die vaak aan de tas wordt gegeven en die ontkent dat de tas is vernoemd naar William Gladstone (1809 – 1898), vier keer de Britse premier en erg populair bij de Britse arbeidersklasse. De materialen en ambachtelijke vaardigheden die worden gebruikt bij het maken van deze Britse reistassen zijn van hoge kwaliteit. Dat komt omdat de originele Gladstone-tas is gebouwd op een handgemaakt frame van leer van topkwaliteit, allemaal gelooid en met de hand op het frame aangebracht, vaak door zeer bekwame ambachtslieden, terwijl tegenwoordig veel zogenaamde ‘Gladstone-tassen’ worden gemaakt door machine en massa vervaardigd van leer van slechte kwaliteit of helemaal geen leer. Meer over de geschiedenis van tassen kun je lezen in mijn blog Geschiedenis van de tas in vogelvlucht

beugeltas-geschiedenis-beugeltassen-gladstone-bags

Dokters- of beugeltassen

Zelf noem ik de Gladstone tassen dokters- of beugeltassen. De dokterstassen kunnen in elke gewenst formaat gemaakt worden en de beugels worden bekleed met leer. De beugels buig ik zelf op maat en bekleedt ze dan met leer om ze vervolgens aan de tas te naaien.De kleine dokterstassen hebben geen vakverdeling, behalve misschien een tussenschot. Maar ik maak ook artsentassen/dokterstassen die ook door artsen worden gebruikt een daarin zit dan wel weer een goede vakverdeling voor alle instrumenten.

Beugeltassen met frame

De andere beugeltassen, alle tassen met een beugel die geen dokterstas zijn. Hebben een beugel of frame die een glimmend- of mat zilver, gouden of gun metal kleurig is. Deze worden niet bekleed met leer, maar moeten het hebben van hun vorm en of kleur. Ze kunnen zichtbaar en minder zichtbaar in tassen worden toegepast.

Bekijk ook eens de speciale pagina met alle beugel- en dokterstassen.

Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Leuk dank je wel Dineke! Monique

  Hoi Monique

  Wat heb je weer een mooi blog geschreven.
  Je weet veel van tassen zeg. Top?

  Groetjes Dineke.

  Gratis E-book ‘Welke tas past het beste bij jouw figuur’

  Gratis catalogus Hip tassen 2018

  Gratis catalogus hip tassen