De rits een bijzondere ontwikkeling

De rits is niet iets waar we vaak mee bezig zijn. Nou ja ik wel natuurlijk. Het is toch een fijn gevoel als je tas dicht kan met een rits zodat spullen er niet makkelijk uitvallen of uitgehaald kunnen worden door mensen waar je dat niet van wilt. Maar de rits is er gewoon. De ontwikkeling van de rits is toch een heel proces geweest, waar je niet zo bij stil staat. Het is best een ingenieus systeem als je er goed naar kijkt.

De komst van de rits heeft ons dagelijks handelen niet significant veranderd. Het heeft niet je leven enorm beïnvloed. En toch is het heel mooi en fijn dat de rits er is, want je sluit je jas of tas toch echt sneller met een rits dan een paar knopen.

Ik neem je mee in het bijzondere verhaal van de ontwikkeling van de rits. En het doorzettings vermogen van de uitvinders.

Veel sneller

Het idee voor de rits is ontstaan door dagelijkse handelingen. Zo rond 1891 was de Amerikaanse uitvinder Whitcomb Judson bezig zijn schoenen dicht te doen, toen hij bedacht dat het toch veel sneller zou gaan als je niet al die knoopjes en gaatjes dicht hoefde te maken, maar je je schoenen dicht kon trekken. Geef hem eens ongelijk.

Hij begon zijn uitvinderstocht met het maken van haken en ogen die in elkaar grepen bij het dicht trekken. Dat noemde hij de kramsluiting.

Al snel startte Judson zijn eigen bedrijf Automatic Hook en Eye Company zodat hij er de markt mee op kon. Maar zo snel ging het niet.

blog-de-rits-ontwikkeling-uitvinders

Haken en ogen

Het grootste probleem bij de haken en ogen versie was dat hij vaak vanzelf weer open ging. De uitvinder die Judson was, gaf niet snel op en ging nog jaren door om zijn uitvinding te verbeteren. Hij werd gesteund door investeerders die ook de mogelijkheden van de kramsluiting zagen. Toch is het Judson niet gelukt. De Zweedse Peter Aronson was de aangewezen man om het project voort te zetten onder de bedrijfsnaam Universal Fastener Company. Maar ook Aronson kwam er niet uit. Hij had hulp nodig…

blog-de-rits-ontwikkeling-kramsluiting

De kramsluiting, haken en ogen

Kramsluiting

En die hulp kwam met Gideon Sundback. Een in Amerika woonachtige Zweed. Sundback was geen uitvinder, hij had een technische opleiding. Dat maakte hem niet gelijk de eerste persoon waar je aan denkt om een kramsluiting probleem op te lossen. Maar omdat Aronson zo wanhopig was, de financiën raakten op, werd hij toch gevraagd. Sundback zag er geen brood in en bedankte voor de eer. Door omstandigheden op zijn werk, besloot hij even later toch contact op te nemen. Bij de kennismaking kwam hij de dochter van Aronson tegen en de twee werden op slag verliefd.

Sundback ging in het bedrijf UFC, werken en verbeterde de kramsluiting, maar deze bleef toch nog steeds spontaan open gaan.

De perfecte rits

De vrouw van Sundback overleed in 1909 in het kraambed. Om niet gek te worden stortte Sundback zich volledig op het maken van de perfecte rits. Alle voorgaande modellen werden weggedaan en hij startte opnieuw. De eerste nieuwe versie was er een met een rij tandjes aan de ene kant en een metalen rand aan de andere kant. Die schoven in elkaar bij het dichttrekken en lieten weer los bij het openen. In 1913 een jaar later, maakte Sundback een nog betere versie. Een dubbel tandsysteem dat lijkt op bekertjes, het is het systeem dat we nog steeds kennen.

blog-de-rits-ontwikkeling-rits- blok

Bij deze rits is de bekervorm van de tandjes goed zichtbaar.

De doorbraak van de rits

Wat zo een simpel en alledaags ding lijkt, heeft toch 23 jaar en een hoop frustratie geduurd om te ontwikkelen. En pas met de Eerste Wereldoorlog kwam er een doorbraak. Vliegeniers Jacks, zwemvesten en geldriemen kregen een rits. En later plaatste een laarzenfabrikant een order, die noemde de uitvinding van Sundback een zipper.

Sundback hertrouwde, kreeg vier kinderen en werd rijkelijk beloond voor zijn uitvinding.

We mogen hem dankbaar zijn dat hij het zo lang volgehouden heeft om zijn rits te vervolmaken.

Ik vind mijn tas met een ritssluiting wel een fijn gevoel van veiligheid geven. Niet alle tassen hebben een rits als sluiting. Wat heeft jou voorkeur?

bronnen

 • Grauls M. – ‘De uitvinders van het dagelijks leven.’ Leuven 2000
 • Wikipedia (nl.wikipedia.org) – ‘Whitcomb Judson’
Monique
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.

  Leuk Willy, die zijn allebei ook erg makkelijk in het gebruik. Monique

  Ritssluiting  en magneetsluiting  vind ik super. Willy

  Gratis E-book ‘Welke tas past het beste bij jouw figuur’

  Gratis catalogus Hip tassen 2018

  Catalogus Hip tassen juni 2018