Overzicht van de leervoorraad in het atelier Bag stage atelier | Hip tassen

Bag stage meekijken bij Hip tassen

Bag stage meekijken, dat kan. Je vindt hier foto’s en filmpjes van werkzaamheden in het atelier in Beuningen. Een kijkje achter de schermen. Hoe het er nou echt aan toegaat in het tassen atelier. Waar al die creativiteit plaatsvindt. En waar al die mooie unieke en handgemaakte tassen vandaan komen. Hopelijk krijg je zo een idee van de materialen. En het proces van het maken van een op maat gemaakte tas. Hoe een tas en tas wordt. Bag (Back) stage dus. Ga je mee?

Bag Stage video’s en foto’s vanuit het atelier van Hip tassen.

Garen in vele kleuren en voor alle soorten leer is er een kleur | Hip tassen
DIVERSE KLEUREN GAREN
Deel van de voorraad fournituren in sorteerbakken | Hip tassen
FOURNITUREN
Het leer aan het schalmen om het dunner te maken voor de naden | Hip tassen
HET LEER DUNNER MAKEN
Garen op de industriële naaimachine | Hip tassen
INDUSTRIELE LEER NAAIMACHINE
Verschillende kleuren leer dat gebruikt wordt voor de binnenkant van tassen | Hip tassen
RUIM ASSORTIMENT LEER
Het laatste stiksel voor deze werktas en dan is hij klaar | Hip tassen
LAATSTE STIKSEL VOOR DEZE TAS.
Verfvoorraad en apparatuur om verf te verwarmen in atelier | Hip tassen
WERKTAFEL MET GEREEDSCHAPPEN
ritsenvoorraad | Hip tassen
YKK RITSEN

Een nieuwe handtas! Dat is een belangrijk en heuglijk moment. De perfecte handtas hoort bij jou. Van de perfecte handtas word je namelijk blij en ik kan die voor je maken.

Ik ben Monique Zoeteman en ontwerp en maak persoonlijk die unieke handtas voor je. Ik weet waar die perfecte handtas aan moet voldoen. In de afgelopen jaren zijn een aantal handtassen echte bestsellers geworden. Maar ook daarvoor geldt dat er aanpassingen gedaan kunnen worden. Verder zijn kleuren en materialen natuurlijk zeer persoonlijk, die kunnen we samen uitzoeken. Het liefst werk ik met echt leer. Maar er zijn ook prachtige vegan ‘leersoorten’ als kurkleer en ananasleer voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Waarschijnlijk vind je genoeg inspiratie op mijn website in het overzicht van de prachtige tassen die ik in opdracht gemaakt heb. Je kunt ook de catalogus downloaden met nog veel meer voorbeelden en inspiratie. 

Mijn verhaal over het hoe en waarom. En het ontstaan van Hip tassen kun je lezen in mijn blog.

Ik ga ook graag voor jou aan de slag, Monique 
Monique Zoeteman aan het werk in het atelier | Hip tassen

De liefde voor het ambacht

Dat is wat mij gebracht heeft waar ik nu ben. Ik hou van leer, ik hou van de geur van leer. Ik hou van de textuur van leer. Ik hou van alle technieken die bij leerbewerking komen kijken. En ik hou van het maken van mooie, duurzame tassen. Dan is de combinatie – leren tassen op maat – maken snel geboren.

Elke keer als klanten naar het atelier komen, is de geur ook het eerste dat ze opmerken, nog voordat ze goed en wel binnen zijn. Dat heb ik zelf ook nog steeds. Maar ook het enorme kleuren pallet van de soorten leer, op kleur gesorteerd. Het garen dat overzichtelijk en op kleur de wand vult. En natuurlijk de wand met fournituren in potten gerangschikt. Ik word helemaal blij van al die mooie materialen bij elkaar. En ik zie ook de ogen van de klanten groot en blij worden.

Grote voorraad leer in het atelier | Hip tassen

ALL YOU NEED IS LOVE

& LEATHER

Mijn creatie is jouw verhaal

En dat is precies de reden waarom het zo fijn is om langs te komen als je een tas wilt laten maken. Want leer moet je zien, voelen en ruiken.

Bij het bespreken van jouw droomtas, komt best wat kijken. Waar wil je hem voor gebruiken, hoe draag je hem het liefst. Waar hou je van, wat is jouw verhaal? Een droomtas past perfect bij jou en voldoet aan alles wat jij zoekt in een tas. Samen bekijken we hoe je tas er uit gaat zien. Hoe wordt het model, welk leer gebruiken we. De fournituren, de binnen voering en zelfs de kleur van het garen zijn dingen die je zelf kunt kiezen. Mijn creatie is jouw verhaal.

Monique in overleg met een klant in het atelier | Hip tassen

EVERYTHING STARTS

WITH A DREAM

Hoe is Hip tassen begonnen?

Voordat ik in 2015 tassen begon te maken, werkte ik als marketing en PR-medewerker bij verschillende bedrijven. Bij het laatste bedrijf heb ik mijn sportieve hobby, hardlopen kunnen combineren met een flinke uitdaging, een non-stop hardloop event. Daar mocht ik een team opzetten voor de Roparun en hebben we 9 jaar meegedaan. Dat is een goede doelen organisatie. En om geld op te halen, organiseerden we heel veel activiteiten. Een ervan was dat ik een pop-up winkel gerund heb in Beuningen waar we 2ehands kleding verkochten. Naast de winkel had ik een webshop hippe2ehandskleding. En daar komt ook de naam van mijn tassen vandaan. Na een tijdje ging ik namelijk stoffen tassen maken voor de Roparun verkoop. Die kregen het label Hip.

Toen ik al snel wist dat ik leren tassen wilde maken, kregen ook die het label Hip en was Hip tassen geboren.

Wil je het hele verhaal lezen? Dat kan in mijn blog van knutselaar tot designer.

Atelier

Door de jaren heen is de voorraad leer, machines en andere benodigde materialen flink uitgebreid. Met als gevolg dat de ruimte al vele malen te klein werd. Dan kun je een paar dingen doen. Opruimen, dingen wegdoen die je achteraf toch niet gebruikt. Voorraad tassen verkopen. De voorraden beter indelen. Maar ook, en daar ontkom je echt niet aan, meer ruimte claimen…

In de zomer van 2019 ging het atelier flink op de schop. Na een grondige opruiming heb ik de hele ruimte leeggehaald. Maar niet zonder een doordacht plan natuurlijk. Van tevoren hadden Peter – mijn steun en toeverlaat, ambassadeur 1e klas en klusvakman – nieuwe vloerbedekking gekocht. De ruimte die erbij moest komen, moest ook leeggehaald worden. In die nieuwe ruimte zou alle voorraad komen. Omdat de voorraad leer een buiten proportionele omvang had aangenomen, moest dat op een slimme wijze een nieuwe plek krijgen.

Het voordeel van die extra ruimte is dat er nu ook plaats was voor een grote snijtafel. Hier kan ik de grote materialen als karton voor de patronen en het leer goed op kwijt. En als je als klant een tas komt bespreken, kunnen we daar alle materialen bij elkaar zoeken en uitstallen.

Bag stage foto’s van de verbouwing.

De verbouwing van het atelier, Monique is aan het meten | Hip tassen
De verbouwing van het atelier het behang zit erop | Hip tassen

Ontwerptekeningen

Voor elke nieuwe tas maak ik een tekening met wat we besproken hebben. Daardoor weten we allebei hoe hij gaat worden. Door het tekenen van de tas krijg je als klant een goed beeld van hoe de tas eruit komt te zien. Het is soms best nog lastig om je voor te stellen hoe zo’n tas gaat worden. Want ja hij bestaat immers nog niet.

Schetsen voor een nieuwe tas in zalmleer | Hip tassen

THERE IS NO SUCH THING

AS TOO MANY BAGS

Tijd voor een professionele bedrijfsfilm

En op een gegeven moment moet er toch serieus een bedrijfsvideo komen… Benjamin Morris van Morris Media maakte een hele dag opnamen. Het atelier was toen nog niet omgebouwd zoals het nu is, maar het is een mooie video geworden die het hele proces van het laten maken van een tas laat zien.

Zoveel technieken te leren

Door de jaren heen heb ik zoveel nieuwe technieken geleerd. Na een gedegen opleiding leerbewerking, specialisatie tassen, heb ik altijd veel andere opleidingen en masterclasses gevolgd. Als je ergens een passie voor hebt, kun je gewoon niet anders ;-). Met leuke uitstapjes naar klein lederwaren en sneakers maken bijvoorbeeld. Maar ook handstikken. Hoewel ik bijna alles op de naaimachine maak, is het soms beter of zelfs alleen mogelijk, om iets met de hand te stikken.

Ik heb het geluk gehad les te krijgen van grote leermeesters uit verschillende landen waaronder een voormalig Hermes vakman.

Maar mijn honger naar nieuwe technieken en nog betere methoden is nog lang niet gestild.

Een clutch in wording geheel met de handgestikt roze leer | Hip tassen

I’M OBSESSED WITH LEATHER BAGS

Visleer heeft mijn bijzondere interesse

Al vroeg in mijn ontdekkingsreis door de wereld van leer en tassen, kwam ik in contact met visleer. Visleer kun je zelf looien, en dat is precies wat ik al heel snel heb gedaan. Een geweldige manier om het product te leren kennen. Maar het is wel bewerkelijk en om dat op grotere schaal toe te passen, net even wat te veel werk. Gelukkig zijn daar alternatieven. IJslands visleer. Een paar jaar geleden zijn we naar IJsland geweest en mochten een bezoek brengen aan de fabriek. Ergens in een uithoek van dit mooie, maar ook gure land, worden visvellen omgetoverd tot leer. Op een milieuvriendelijke manier, dat dan ook nog.

Een grote stapel visleer huiden nog onbewerkt | Hip tassen
Visleer wordt opgespannen in de fabriek in IJsland | Hip tassen
Monique in overleg met medewerker van de vislooierij in IJsland | Hip tassen
De werkplaats in de vislooierij in IJsland | Hip tassen

Ander leer en bijzondere projecten

Naast visleer werk ik met nog een heleboel andere materialen. Voornamelijk dierlijk leer. Uiteraard ligt er heel veel leer in het atelier, runderleer, geitenleer en kalfsleer bijvoorbeeld. Maar ik gebruik ook veel veganleer, ananasleer en kurkleer. De naam is verwarrend, want het is geen leer. Deze materialen zijn gemaakt van ananasvezels en kurk.

Als alternatief voor leer zijn er nog wel meer mogelijkheden. De zeilen van een zeilboot bijvoorbeeld, of postzakken van Postnl die niet meer gebruikt worden.

Die laatste zijn dus ook nog eens materialen die ik een tweede leven geef als tas.

En soms komen er een aantal bijzondere projecten voorbij. Meestal maakt ik die niet met leer uit het atelier. Zoals deze bijvoorbeeld. De eerste is een draagbare hoes voor een grote harp. De tweede is een laptoptas gemaakt van het leer van de deurpanelen van deze Citroen. Bekijk de verschillende tassen gemaakt van eerder gebruikt materiaal.

Een speciaal project, een grote groene hoes voor een harp om hem in te dragen | Hip tassen
Van de binnenkant van deze Citroen is deze werktas gemaakt tas staat op de Citroen| Hip tassen
Klant staart over het water met een plunjetas gemaakt van zeilen van een zeilboot | Hip tassen
Tas gemaakt van een originele PTT post zak gecombineerd met oranje leer | Hip tassen

Privé masterclass

Wil je helemaal een kijkje bag stage, dan is een prive masterclass wellicht wat voor jou. Mocht je nou zelf interesse hebben om een tas of accessoire te maken, dan kan ik je begeleiden in het maken daarvan. Omdat we voor het maken van tassen een industriele naaimachine nodig hebben, is het alleen mogelijk om dit in een privé setting te doen. Persoonlijke een-op-een les dus. Maar je krijgt dan alle aandacht. Neem voor de mogelijkheden even contact met me op.

Klant aan het werk in atelier tijdens een workshop | Hip tassen

LIFE IS SHORT, MAKE EVERY BAG COUNT