Echt leer van kwalitatief imitatie leer onderscheiden is niet altijd even makkelijk, maar met deze tips gaat je dat zeker lukken.
Probeer altijd een paar van deze tips, omdat in een aantal gevallen kunstleer hetzelfde reageert als echt leer.
1. Let op de geur
Echt leder heeft een specifieke geur. Als je eraan ruikt, valt je meteen de karakteristieke geur of het aroma van een gelooide rundshuid op. Toch kan ook hiermee gerommeld worden door spuitbussen die de geur nabootsen. Kunstleer is daarentegen een chemisch vervaardigd product zonder de aanwezigheid van een echt ‘eigen’ geur.
2. De prijs
De prijs kan zeker een belangrijke indicatie zijn want echt leer is gewoon duurder dan kunstleer. Natuurlijk kunnen verkopers ook veel geld vragen voor een kunstlederen tas juist om het echt te laten lijken. De prijs alleen is zeker geen betrouwbare indicator.
3. Vraag het de verkoper
Mocht je toch twijfelen dan kun je het natuurlijk gewoon vragen aan de verkoper.
4. Randen
Kijk naar de afgewerkte randen en achterkant van het leer van de tas. Bij een leren tas zie je soms een loshangend klein draadje, vezeltje of oneffenheid. Dit duidt op natuurlijk leer. Bij een machinaal en synthetisch gemaakt product zul je dit niet zien.
- De randen van leer zijn duidelijk te herkennen aan de onregelmatigheden.
5. Kijk goed naar de structuur
kijk naar de structuur van het oppervlak van het leer. De huid van een rund heeft krassen, beten en ander soort littekens opgelopen gedurende zijn leven. Dit geeft het leer en je tas juist een heel natuurlijke uitstraling. Kunstmatig leer of Skai is vaak volledig glad zonder krasjes.
6. Echte poriën
Als je een vergrootglas bij hebt, kan je de poriën van het leer bekijken. Dan zie je de kleine gaatjes waar de haartjes ingepland waren. Maar ook hier kan het nagemaakt worden en dus nepleer zijn. Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar.

Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
7. Warmte
Echt leer heeft als eigenschap dat het de warmte van zijn omgeving aanneemt. En dat kun je dus gewoon voelen met je hand. Kunstleer of plastic is juist koeler en kouder. Echt leer is ook relatief vochtopnemend en verhoogt het comfort bij contact. Het ‘plakt’ nooit op de huid.
8. Duurzaam
Echt natuurlijk leer is veel duurzamer en gaat vele jaren langer mee. Maar dat merk je natuurlijk pas als je je tas al jarenlang in gebruik hebt.
9. Flexibiliteit
Over het algemeen kun je zeggen dat leer soepeler en rekbaar is en kunstleer juist stugger. Maar dit is soms lastig te bepalen, het is afhankelijk van het looiproces. Ook in echte leersoorten heb je enorm veel variaties in soepelheid. Stug betekent daarom niet per definitie dat het géén echt leer is. Leer van de rug van het dier is minder rekbaar dan van de buik. Echt leder kan dus ook stijf aanvoelen. Flexibiliteit en rekbaarheid zijn dus geen volledig betrouwbare herkenningspunten voor echt leder. Als het materiaal daarentegen heel soepel en elastisch is, gaat het zeker om echt leer.

Echt leer kan een enorme flexibiliteit hebben die je niet bij nepleer zult zien. De kleur kan veranderen door druk en weer terugkomen als de druk eraf gaat.
10. Nageltest
Het is niet echt een aanrader om je nieuwe aankoop meteen te gaan beschadigen, maar als je met je nagel of een wat scherper voorwerp over echt leer zou krassen zal je relatief weinig schade toebrengen. Afhankelijk van het leer krijg je een lichtere streep die bij opwrijven terugkomt, of bij door en door geverfd leer voel je de soepele structuur waardoor het leer meegeeft onder je nagel en dus minder of geen sporen nalaat. Bij het nep leer bladdert de verf eerder af en is het materiaal veel gevoeliger voor snijschade.
11. Brandbaar?
Met een aansteker kun je de brandbaarheid testen: Echt leer brandt niet, het verkoolt en is zelfdovend.

Echt leer is niet brandbaar, je kun er rustig met de aansteker langsgaan.
12. Logo en etiket
En als laatste, let op het logo of etiket. Iedereen kent wel dat label in de vorm van een rundshuid met daarin de tekst “echt leer”. Het is al stokoud maar nog steeds een regelrecht keurmerk voor echtheid. Als dit logo je riem, tas of een andere leren accessoire siert, dan mag je ervanuit gaan dat het hier ook om echt leer gaat.
Ik hoop dat je hiermee genoeg tips hebt om zelf ook echt leer te herkennen. Laat je me hieronder weten of dit je geholpen heeft?
En nu je dan weet dat je wel of geen echt leren tas hebt, kun je hier lezen hoe je je tas het beste kunt onderhouden.
Hip tassen maakt tassen van echt leer, visleer maar ook vegan mocht je daar de voorkeur aan geven. Kijk maar eens op de site voor inspiratie. www.hiptassen.nl
Of neem even contact met mij op voor je vragen of om ideeën te bespreken.
Meer tips over vegan leersoorten en wat het is vind je hier.
Ik zou het heel leuk vinden als je reageert op dit bericht! Vul even onderstaande gegevens in.
—
Hier spreekt heel duidelijk de vakvrouw.
Ik kan me voorstellen, zeker bij de duurdere tassen dat ik bewuster zal gaan kijken naar de “echt-leer”-kenmerken, hoewel ik de fysieke testen zoals de aansteker en het scherpe voorwerp of nagel achterwege zal laten. Ik denk wel dat ik dan eerder naar het label zal zoeken. Helmi